СІМ ВАГОМИХ ПРИЧИН НЕ ЗАБУВАТИ ПРО КОРИСТЬ ЗВИЧАЙНОГО ЧОРНОГО ЧАЮ

СІМ ВАГОМИХ ПРИЧИН НЕ ЗАБУВАТИ ПРО КОРИСТЬ ЗВИЧАЙНОГО ЧОРНОГО ЧАЮ

Про те, наскільки корисний чорний чай було сказано вже не раз , але багато хто все ще вважає його менш цінним напоєм, ніж, наприклад, зелений. Хочемо нагадати про конкурентні переваги першого перед другим.

У процесі ферментації чорний чай хоч і втрачає частину властивостей, властивих неферментованим сортам, зате збагачується новими унікальними речовинами. Вони називаються теафлавіни та теарубігіни. Саме заради них варто включити до свого раціону класичний чорний чай.

Антиоксидантні властивості

Всі ми знаємо, що антиоксиданти важливі для нашого здоров'я: вони сприяють видаленню вільних радикалів, зниженню кількості пошкоджених клітин в організмі та зрештою зниженню ризику хронічних захворювань. Хоча існує багато добавок, що містять антиоксиданти, найкращий спосіб їх одержання безпосередньо з натуральних продуктів.

Чорний чай – чудове джерело цих речовин, лише трохи поступається за своїми якостями зеленим. Саме катехіни, теафлавіни і теарубігіни є групою поліфенолів, що мають антиоксидантні властивості. Плюс до всього, теафлавіни чорного чаю знижують ризик розвитку діабету, ожиріння та підвищеного рівня холестерину, а катехіни позитивно впливають на масу тіла,зменшуючи вміст жиру в організмі.

Поліпшення діяльності мозку

Завдяки кофеїну та амінокислоті під назвою L-теанін чорний чай здатний подарувати нам з одного боку бадьорість та зосередженість, а з іншого – спокійний стан розуму та релакс.

Звучить парадоксально, але, якщо вдуматися, ніякої суперечності тут немає: поєднавши свої «зусилля», у сумі ці дві речовини підвищують альфа-активність у головному мозку, що призводить одночасно до розслаблення та кращого зосередження. Багато людей помічають здатність тривалий час зберігати енергійність та концентрацію після вживання будь-якого чаю (значно довше, якщо порівнювати з кавою). При цьому ми споживаємо меншу кількість кофеїну!

Допомога серцю

Чорний чай містить ще одну групу антиоксидантів, званих флавоноїдами, які особливо корисні для здоров'я серця. Їх регулярне вживання допомагає зменшити багато факторів ризику серцево-судинних захворювань, включаючи високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину, підвищений рівень тригліцеридів та ожиріння.

Дослідження показали , що вживання чорного чаю протягом 12 тижнів значно знизило рівень тригліцеридів (на 36%), рівень цукру в крові (на 18%) та співвідношення ліпопротеїнів високої та низької щільності у плазмі (на 17%), а також ризик розвитку серцево -судинних захворювань (11%)

Зниження артеріального тиску

Щоденне вживання чорного чаю може допомогти тим, хто має проблеми з гіпертонією. Згідно з дослідженнями польських учених цей напій допомагає контролювати артеріальний тиск. Учасники експерименту випивали по три чашки чаю щодня протягом шести місяців: результати показали, що ті, хто пив його, мали значне зниження артеріального тиску порівняно з контрольною групою, яка приймала плацебо.

Турбота про кишечник

У нашому кишечнику містяться трильйони бактерій, але деякі з них корисні для здоров'я, а деякі – ні. Дослідження довели, що переважання деяких видів бактерій може відігравати важливу роль у зниженні ризику низки захворювань (запальні захворювання кишечника, діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання, ожиріння і навіть рак). При цьому не буде перебільшенням сказати, що саме від цих бактерій залежить значна частина нашої імунної системи.

Поліфеноли, що містяться в чорному чаї, допомагають покращити здоров'я кишечника та підвищити імунітет, сприяючи зростанню корисних бактерій та пригнічуючи розвиток шкідливих. Крім того, чорний чай має антимікробні властивості та допомагає відновлювати слизову оболонку травного тракту.

Запобігання інсульту

Шведські вчені з'ясували, що вживання чорного чаю допоможе знизити ризик інсульту. Завдяки дослідженню , яке тривало понад 10 років і зібрало дані про майже 75 тисяч людей, з'ясувалося, що у тих, хто п'є чотири або більше чашок чорного чаю на день, ризик інсульту знижується на 32% щодо тих, хто цього не робить.

 

Сприяє схудненню

Вчені все ще сперечаються, чи допомагає чай скинути зайву вагу і продовжують дослідження. Наприклад, відомо, що кофеїн, що міститься в напої, відповідає за прискорене спалювання жиру під час тренувань. Також є ймовірність, що у цій справі допомагає теабраунін .

Іноді наявність зайвої ваги може бути пов'язана саме з надлишком зайвої рідини в організмі. У таких випадках рекомендується включити до раціону зелений чай: він діє дуже м'яко, очищуючи нирки та печінку.

А 2020 року японські вчені опублікували результати гучного дослідження щодо улунів. Вони заявили, що напівферментовані сорти чаю здатні прискорювати розщеплення жирів і роблять це тоді, коли людина відпочиває. Тобто уві сні!

Назад до блогу

Залишити коментар

Будь ласка, зверніть увагу, коментарі повинні бути затверджені перед публікацією.