ВАЖЛИВІ ПИТАННЯ ПРО ЧАЙ

ВАЖЛИВІ ПИТАННЯ ПРО ЧАЙ

Скільки чаю в день - добре

Хоча кожна людина має свою норму, яку непогано б знати, лікарі дають цілком конкретну загальну рекомендацію: кількість кофеїну на добу не повинна перевищувати 400 мг. Зважаючи на те, що одна чашка чаю містить в середньому 50–100 мг кофеїну, ви можете випивати від чотирьох до восьми порцій на день.

Однак при цьому важливо враховувати кофеїн, що надходить в організм з інших продуктів (кави, шоколаду), а також наскільки міцно заварений ваш чай, чи розведений водою або молоком. Сукупність факторів велика, тому краще орієнтуватися на власні відчуття: якщо у вас з'явилося прискорене серцебиття, нудота, запаморочення, дратівливість, отже, настав час скорочувати кількість випитого чаю.

Для захисту від вірусів, бактерій та грибків

Флавоноїдні антиоксиданти здатні знищувати бактерії та віруси – від герпесу та грипу до COVID-19. Вони також справляються з бактерією Helicobacter pylori, збудником гастриту. Крім того, японські вчені з'ясували , що вживання зеленого чаю допомагає при комплексній протигрибковій терапії.

Для придушення запальних процесів

Таніни, сапоніни, катехіни, теафлавіни та теарубігіни мають прямий вплив на процеси, пов'язані із запаленням, дозволяючи купірувати їх. Звичайно, лікуватися одним тільки чаєм не можна, але можна пити його як профілактику. А іноді настій застосовують і зовнішньо – від прищів, укусів комах та сонячних опіків.

Як правильно заварювати чай, щоб він приніс максимум користі

Спосіб приготування безпосередньо пов'язаний із сортом чаю:

  • чорний чай та пуер заварюють водою близько 100 градусів,
  • зелений та улун - водою 75-80 градусів,
  • білий та жовтий - 65-70 градусів.

 Пакетований чай та розсипний чай категорії Dust («пил») не рекомендується заварювати двічі. 

Наскільки корисний чай із пакетиків

Все залежить від того, наскільки якісна сировина була використана та в яких умовах чай зберігався (у тому числі після розтину пачки). У будь-якому випадку свіжий напій з пакетика не зашкодить, а принесе користь організму. Адже це той самий лист, з якого на фабриці виготовляють чай байхового типу, але дрібнішої фракції — для прискореного заварювання у чашці.

У пакетики не фасують елітні сорти, так як це не передбачає сам спосіб заварювання, але, погодьтеся, в деяких ситуаціях чай у пакетиках або пірамідках (наприклад, у дорозі або на дачі) стане справжнім порятунком і точно буде кориснішим за солодке газування.

Чи правда, що чай можна використовувати як косметичний засіб

З такою кількістю цінних якостей екстракт чайного листа буде корисним не лише як напій, а й як інгредієнт для косметики. Адже ви пам'ятаєте про можливість його застосування зовнішньо проти запалень і зморшок? Існує безліч доглядових та лікувальних засобів, у складі яких є зелений чай: креми, маски, шампуні, «умивалки», сироватки та сонцезахисні гелі.

У домашніх умовах можна зробити патчі із зеленим чаєм (досить вмочити в нього ватяні диски) або заморозити настій, щоб протирати кубиками обличчя (це звужує пори та тонізує шкіру).

Яка користь від чаю у кулінарії

Найчастіше у кулінарних експериментах використовується порошок зеленого чаю – матчу. З ним готують коктейлі, смузі, десерти, морозиво та навіть пельмені. На основі чорного чаю в Азії роблять желе, копчений лапсанг сушонг додають до м'ясного маринаду, а листям зеленого чаю гекуро японці приправляють салат.

Дуже модним стало копчення на зеленому чаї різних продуктів.

Як правильно зберігати чай, щоб він не втратив корисні властивості:

  • у герметичній тарі (коробці, банку, зіп-пакеті);
  • у темному місці (шафі, комори);
  • окремо від інших продуктів із різким запахом (особливо прянощів);
  • подалі від вологи та сонячного світла;
  • за кімнатної температури.

 

Який чай ваш коханий? Скільки чашок на день для вас – норма?

Назад до блогу

Залишити коментар

Будь ласка, зверніть увагу, коментарі повинні бути затверджені перед публікацією.